Fedmeoperation blev Rikkes redningskrans

Skærmbillede 2015-05-21 kl. 14.51.49Vi risikerer at tabe fedmepatienter på gulvet, hvis vi udelukkede går efter visitationsreglerne, mener overlæge ved Aarhus Universitet. Rikke Bak er en af dem, som i dag ikke ville blive visiteret til en fedmeoperation. Alligevel mener hun, at operationen har reddet hendes liv. 

Af Rie Bytoft- Torsdag 21. maj 2015

Det er ikke et ukendt scenarie, som møder Rikke idag. Hun hopper rundt i det lille prøverum og prøver ihærdigt at lukke de bukser, som hun har taget med sig. Hun retter sig op, trækker maven ind og bruger alle kræfter, hun har. Men bukserne kan ikke lukkes. Rikke er endnu en gang gået en størrelse op. Denne gang til størrelse 54 i livvidde. ”Skal jeg hente nummeret større?” spørger Rikkes kæreste. Det skal han ikke. Rikke indser, at hendes krop er så fed, at den kan ende med at slå hende ihjel.

Der gik ikke mange dage fra, Rikke havde stået i prøverummet, til hun sad i konsultationen ved sin læge:

”Jeg kunne godt se i spejlet, at jeg var kæmpe stor. Men jeg anede ikke, hvordan jeg skulle gøre noget varigt ved det. Jeg havde oprigtigt brug for hjælp,” siger Rikke Bak.
Hun havde flere gange været ved lægen for at efterspørge hjælp til et vægttab, men hverken slankepiller, pulverkure eller vægtvogterne kunne rive hende ud af en størrelse 54 i bukser.

Sidste udvej var en fedmeoperation.

 

Overlæge: Skærpede krav fungerer ikke efter hensigten

Da Rikke bliver opereret i 2009, vejer hun 112 kg. og har et BMI på 42,6, som er betegnet som svær fedme.

I dag ville Rikke ikke kvalificere sig til en fedmeoperation. Hun ville være adskillelige overvægtskilo fra. I 2011 blev kravene til fedmeoperationer skærpet. Kravene medfører, at en offentlig betalt operation kræver et BMI på over 50. Da Rikke blev opereret var kravet 40. Det svarer til, at Rikke skulle veje ca. 20 kg. mere, hvis hun skulle indstilles til en operation i dag.

Overlæge og professor i fedme ved Aarhus Universitetshospital, Bjørn Richelsen, mener ikke, de skærpede krav fungerer efter hensigten:
”Problemet i Danmark er, at vi ser for meget på BMI og for lidt på komplikationerne. Selvom en patient har et BMI på mellem 35-40, kan vedkommende stadig godt have alvorlige symptomer, som indikerer, at man bør indstilles til en fedmeoperation,” siger Bjørn Richelsen

Et generelt problem ved fedmepatienterne er, ifølge Bjørn Richelsen, at
de ikke undersøges ordenligt, før de bliver afvist:

”Lægeverden skal undersøge patienterne grundigt. Så skal man nok finde nogle komplikationer,” siger Bjørn Richelsen

Skærmbillede 2015-05-21 kl. 14.23.48

Fortryder kun timingen

Rikke havde ingen følgesygdomme før operationen, men alligevel mener hun, at hendes krop ikke var i stand til at klare vægttabet uden kirurgisk hjælp:

”Jeg havde ikke noget at stå op for. Jeg kunne snyde min hjerne til at tro, at den var lykkelig. Jo mere jeg snød min hjerne, jo større blev jeg. Og jo større jeg blev, jo mere havde jeg brug for at snyde min hjerne. Det var en spiral, som jeg ikke selv kunne komme ud af,” siger Rikke.

Selvom Rikkes mavesæk i dag er på størrelse med en tomat, og hun ikke længere kan spise ret meget ad gangen, fortryder hun kun, at hun ikke gik til lægen tidligere. Rikke har de første 29 år af sit liv levet med voldsom overvægt. Så voldsom at hun formodentlig ikke ville kunne få børn før operationen: ” Jeg vil vildt gerne være mor. Sagen er bare den, at jeg er 35 år, og jeg har ingen kæreste. Havde jeg fået den her operation 10 år tidligere, havde mit liv været et helt andet,” siger Rikke og tilføjer, at hun vil råde alle overvægtige, der ikke har succes med varigt vægttab til at gå til lægen.

Men med kravene til en fedmepatient i dag er det ikke alle, der kan følge Rikkes anbefaling.

De skærpede krav til fedmeoperationer dikterer, at man i dag skal være 25 år før man kan komme i betragtning til en fedmeoperation. Overlæge Bjørn Richelsen mener ikke det bør være alderen, der skal bestemme, hvornår en operation er nødvendig:
”Lægen bør se på den enkelte patient i stedet for faste regler. Hvis en kvinde er 22 år og vejer 180 kg, så skal hun selvfølgelig ikke vente 3 år på en operation, bare fordi hun ikke er gammel nok,” siger Bjørn Richelsen.

Herre over egen krop

I en 2 personers sofa sidder Rikke. Hun fylder ganske lidt på det sorte læder.

Fra bare seks år siden havde det været svært at klemme sig ned ved siden

Rikke 6 år efter operationen

Rikke 6 år efter operationen

af hende. I dag kan der sidde tre af hendes størrelse. Hun er iført skinny jeans. Inden i bukserne står der: ”size 29”. Hun er ikke længere bange for at gå ind i et prøverum.
Selvom det var en ydmygende oplevelse, så er hun alligevel glad for det skub, som en størrelse 54 gav hende:
”Hvis jeg ikke blev opereret, så havde jeg ædt mig selv ihjel,” siger Rikke.

rhfbh

Mine artikler og andet krims krams lavet på DMJX

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *