Alkohol og stoffer er ikke en undskyldning

En 19-årig mand tiltalt for tyveri på pengeautomat på Egå Marina. Tiltalte nægter sig skyldig. Han troede, det var en spilleautomat.

Af Rie Bytoft

”Jeg havde bøvlet med automaten og blev sur over, at den ikke virkede,” uddyber tiltalte, da anklageren spørger til, hvad han lavede på Egå Marina en november eftermiddag i 2014.

Tiltalte understreger, at han var påvirket af både stoffer og alkohol, og ikke husker meget fra episoden udover at han fik øje på en pengeautomat, som han fejlagtigt opfattede som en spille automat. Da maskinen ikke reagerede efter tiltaltes forventning, blev han frustreret og slog på den gentagende gange med en sten.

En spontan frustration

Der var røget mange øl indenbords, da tiltalte og et par venner besluttede sig for at fortsætte festen ude i byen. Tiltalte var på daværende tidspunkt afhængig af hash, og denne dag var også andre euforiserende en del af cocktailen.

Forsvareren understreger, at man bør tage hensyn til tiltaltes påvirkede tilstand, når man vurderer, hvorvidt tiltalte kan have fejl af automatens funktion. Forsvareren ligger vægt på, at der er tale om en spontan frustration over at automaten sluger pengene. Derfor er der ikke er tale om tyveri, men højst hærværk, hvilket der ikke er rejst tiltale imod.

Anklager: Åbenlyst at det ikke er en spilleautomat

Anklageren mener ikke, at der bør tages hensyn til tiltaltes påvirkede tilstand, fordi tiltalte har bragt sig selv i situationen. Anklager lægger vægt på, at alkohol ikke er nogen undskyldning for at begå en forbrydelse, hvorfor tiltaltes udsagn må ses som utroværdigt. Hun understreger, at pengeautomaten helt åbenlyst ikke ligner en spilleautomat og fortæller, at er hverken er nogen trækarm eller blinkende knapper, som kunne indikere, at der var tale om en spilleautomat.

Krav om behandling af misbrug

Det er en tydeligt påvirket ung mand, der træder ind i retten til domafsigelsen. Området omkring øjnene er rødt, blikket er rettet mod jorden, og tiltaltes advokat hjælper ham på plads ved bordet midt i salen.
Tiltalte bliver idømt en betinget dom med et års tilsyn samt et erstatningskrav for skader på betalingsautomaten. Derudover rejses der et behandlingskrav, hvor tiltalte skal få styr på misbruget af euforiserende stoffer. Tiltalte accepterer dommen.

 

Vinkelsætning: Jeg vil gerne fortælle, at en påvirket tilstand ikke er nogen undskyldning for at begå kriminalitet

Korrekturlæst af: Julie Kragh Thisgaard

Anslag: 2273

rhfbh

Mine artikler og andet krims krams lavet på DMJX

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *