Om at løsrive sig fra sin egen bukselomme

Studiestart betyder for mange en naturlig løsrivelse fra barndommens gade, hvor man for første gang skal stå på egne ben i en ny by. Men sådan er det ikke for 22-årige Katrine Stampe. For hende er byen alt andet end ukendt.

Af Rie Bytoft

 

Katrine Stampe er netop startet på 1. Semester på journalisthøjskolen i Århus. For mange af Katrines medstuderende betyder starten på 1. semester en helt ny start på livet langt væk fra de trygge rammer hos mor og far. Sådan har starten på Katrines nye liv som studerende ikke været.

Overvejelserne var mange omkring valget af studie, men da Katrine fik valget mellem at tage journalistuddannelsen i Århus eller Odense, var argumenterne om at løsrive sig fra basen i Århus  da også på banen. Men da Katrine alligevel valgte at blive i hjembyen, besluttede hun sig for at starte rejsen mod at ændre Århus i sit selvbillede: ” Når det nu var det her jeg helst ville, så var overvejelserne meget for mig: Hvordan kan jeg så gøre Århus til et nyt sted eller til en studie by for mig, i stedet for min barndomsby?”
I et hus i Århus N, en spytklat fra journalisthøjskolen, bor Katrine Stampe. Her har hun boet hele sit liv sammen med sine forældre.
Lidt herfra har hun gået i folkeskole. Og hvis man tager bussen 10 minutter, står man på Katrines gamle gymnasium. Scenen til hele Katrines barndom og ungdom udspiller sig altså i selv samme kvarter, som hun befinder sig i netop nu.

Løsrivelsen fra Århus starter med en flytning. Katrine flytter ud af scenen, væk fra mor og far, og starter et nyt liv i en anden ende af Århus: ”Det ville selvfølgelig være praktisk at bo i norddelen af byen, fordi her ligger skolen, og det er her jeg bruger det meste af min tid.” erkender Katrine, ”men så flytter jeg måske 500 meter væk fra mine forældre, og der hvor hele min barndom har været. Nej, så jeg gør noget andet. Jeg flytter så langt væk fra skolen, som jeg overhovedet kan. Næsten fra Århus faktisk, og flytter til Viby.”
Katrine understreger, at de fleste ikke tænker over, hvor svært det kan være at starte på et nyt studie og få nye sociale relationer, selvom man er i sin egen hjemby.
Løsrivelsen fra familie, venner og gamle vaner bliver ikke naturligt fremtvunget. Man må selv tage affære, hvis man skal flytte sig som menneske, og klipningen af navlestrengen må man foretage selv. Det er Katrine i fuld gang med netop nu.

 

Ord: 420

rhfbh

Mine artikler og andet krims krams lavet på DMJX

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *